11 Maart 2017 was het dan zover, de jaarlijkse Zadenmarkt van het Noordelijk ZadenNetwerk!

20170311_121354

Na het eerste jaar in Groningen, het tweede jaar in Friesland, was dit jaar Drenthe aan de beurt. Het werd in Valthermond, een leuk klein dorpje in de buurt van Emmen. Bij en in het dorpshuis ’t Veurhof mochten wij deze dag organiseren.

Er kwamen in totaal 15 standhouders. Er waren kramen met bollen, knollen, zaden en plantjes, er waren kramen met boeken, een zwammenteler, zeepjesmaker en een imker. Er waren lekkere frambozenlekkernijen, 2 mooie voorbeeldtuinen, voedsel anders zuidoost Groningen kwam en er was een zadenruiltafel. Het aanbod was divers en de sfeer was erg gezellig! Dat kwam natuurlijk ook door de muzikanten die ons de hele dag begeleidden.

IMG_1804Gedurende de dag waren er 3 rondes met workshops. Workshops over vergeten groente, over koken met bijzondere groentes en wat erg bijzonder was deze dag is dat er buiten een permacultuur tuin werd aangelegd, ‘de Samentuin’, olv Monique Wijn, Ruben Haan en Mirjam Weisscher. Vooraf werd het ontwerp gemaakt zodat de mensen na een uitleg gelijk aan de slag konden met de aanleg van de kruidenspiraal en een eetbare siertuin. Nu eind april zie je al dat het mooi gaat worden.

Natuurlijk was er ook voor de kinderen wat te doen. Ze konden bv een wens schrijven voor de wensboom. En ook konden ze zaadballen maken.

Aan het eind van de dag was er een forum over het voedsel van de toekomst. Hiervoor was de wethouder van de gemeente -Odoorn de heer Buijtelaar uitgenodigd, Chonda Luring van de bio boerderij Landleven, Lambert Sijens en Jan Wessels en Monique Wijn als voorzitter van het Noordelijk ZadenNetwerk. Het was een leuk actief forum waar de wensen van de kinderen bij betrokken werden als stelling voor het gesprek.

Natuurlijk willen we Frank en alle meedewerkers van ’t Veurhof bedanken voor deze geweldige dag!

Wendian en Gea voor de kinderactiviteiten, Jan Wessels en Harry Loco voor de muziek, Kookelekoo voor de lekkere vegetarische/veganistische soep en broodjes, Nynke voor haar onderzoek en last but not least Mirjam voor haar geweldige hulp bij de organistie!

Er kwamen al met al 350 mensen de zadenmarkt bezoeken en er zijn 15 mensen lid geworden van het NZN, super dus! Dank jullie wel.

Voor deze nieuwsbrief hebben we 2 willekeurige standhouders gevraagd hun beleving van deze dag op te schrijven. Sietske en Lambert, dank jullie voor je prachtige bijdrage!

IMG_1760

Written by Webmaster