Op zaterdag 9 maart organiseert het Noordelijk Zadennetwerk het lustrum van de Noordelijke Zadenmarkt. Het prachtig gelegen complex van de kwekerij en zorginstelling Passiflora in Drachten van ruim een hectare groot vormt een groene oase en is het decor van de Noordelijke Zadenmarkt waar talloze kramen vol zaden, knollen, wortels, fruitbomen en -struiken en tuinboeken worden opgesteld. Daarnaast komt er opnieuw een divers programma van lezingen en workshops, aan het programma wordt momenteel nog gewerkt.

Gezond Groen

Dit jaar heeft de zadenmarkt als thema Gezond Groen’ meegekregen. De gezondheidsraad stelt dat recreatie in het groen is belangrijk voor de volksgezondheid in Nederland. Uit onderzoek blijkt dat meer groen in de nabijheid gepaard gaat met een betere gezondheid en een lagere overlijdenskans. Dat mensen baat hebben bij een groene werkomgeving beaamt ook Tijs Venema van Passiflora.

Met het thema ‘Gezond Groen’ wil het Noordelijk Zadennetwerk ook aandacht vragen voor een gezonde groene aarde waarbij voedsel op een verantwoorde manier geteeld wordt wat op zijn beurt effecten heeft op biodiversiteit en het klimaat. Speciale aandacht is er voor lokaal geproduceerd eten, “in het Noorden van Nederland wordt ontzettend veel voedsel vebrouwd, maar veel ervan eindigt op de wereldmarkt terwijl er kansen liggen voor lokale vermarkting”, aldus Akkeliene Postema, één van de orgisatoren van de Noordelijke Zadenmarkt. Op de markt wordt aan deze thema’s aandacht besteed in de inhoudelijke randprogrammering die in de loop van volgend jaar bekend wordt gemaakt.

Noordelijk Zadennetwerk

Zaden zijn de bron van leven en voedsel. Het Noordelijk Zadennetwerk is een netwerk dat het gebruik en behoud van historische en regionale zaden wil stimuleren. Onze voedselzekerheid is in het geding wanneer er een afname is van de diversiteit van soorten en wanneer de vrije toegang tot zaden beperkt wordt. Het netwerk wisselt kennis en zaden uit, daarnaast organiseert het Netwerk jaarlijks de Noordelijke Zadenmarkt die elk jaar in een andere provincie wordt georganiseerd. In 2019 is Friesland weer aan beurt.

Praktische informatie

De markt begint om 11.00 uur en duurt  tot 17.00 uur.

Het adres is

Kwekerij Passiflora
De Akkers 5
9204 WE Drachten

 

 

 

Written by Webmaster