Het aantal juristen zal toenemen, maar het aantal kwekers neemt juist af.’

patent-op-tomaat

Het rommelt in de E.U. over het onderwerp patenteren van planten of planteneigenschappen.

Een aantal grote bedrijven proberen op grote schaal octrooieren (patenten) van natuurlijke eigenschappen van planten en dieren te verkrijgen. Hiermee ontstaan monopolieposities en gaat de diversiteit in de zadenmarkt verloren. Zo heeft recentelijk De Bolster (Biologisch dynamisch zadenbedrijf) de ontwikkeling van een broccoli moeten staken omdat er een bezit was geclaimd op genetisch bronmateriaal.

Kwekersrecht

In Nederlands waren patenten tot nu toe niet gebruikelijk, maar werd het kwekersrecht gehanteerd. Dit betekent dat een kweker met materiaal van anderen mag verder kweken en veredelen. In deze regeling zit vrijheid voor veredelaars. Dit resulteerde in een zadenmarkt waarin Nederland internationaal voorop liep. 

Sinds Nederland voorzitter is van de E.U. probeert Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken, invloed uit te oefenen op dit debat. Hij deed een oproep het kwekersrecht te respecteren. Totale vrijheid van de zadenmarkt voor veredelaars en kwekers lijkt nog even veel te ver weg, maar we gaan zien wat dit gaat opleveren.

Hart voor biodiversiteit, geen octrooi op leven

De biologische belangenorganisatie Bionext mengt zich ook heel actief in dit debat en startte de actie “Hart voor biodiversiteit, geen octrooi op leven”. 

Deze actie is een pleidooi voor een verbod op het octrooieren van natuurlijke eigenschappen planten en dieren.

In een petitie vragen ze het Europese Parlement om de Europese octrooiwetgeving aan te passen zodat veredelaars en boeren weer vrij kunnen beschikken over alle erfelijke eigenschappen van planten en dieren voor de ontwikkeling van nieuwe rassen. Deze wordt op 26 mei 2016 aangeboden aan het Europese Parlement en heeft inmiddels 17303 ondertekenaars.

https://petities.nl/petitions/hart-voor-biodiversiteit-geen-octrooi-op-leven

Levende zadenbank, doe mee

Ze startten tevens een levende zadenbank: ‘De Grootste Zadenbank van Nederland’.

Door zaden te bestellen van bedreigde groentensoorten en deze thuis in de vriezer of levend – via zaaien – te bewaren ontstaat een back-up van bijzondere groenterassen. Hieraan kan iedereen deelnemen: http://www.degrootstezaadbank.bionext.nl

Written by Webmaster