Van bijzondere groentezaden tot workshops wilgentenen vlechten

Alles over zaden tijdens de Noordelijke Zadenmarkt op 9 maart

Op zaterdag 9 maart organiseert het Noordelijk Zadennetwerk het lustrum van de Noordelijke Zadenmarkt. Het prachtig gelegen complex van de zorgkwekerij Passiflora in Drachten van ruim een hectare groot is een groene oase in de woonwijk Maartenswouden en vormt het decor van de Noordelijke Zadenmarkt. Hét jaarlijkse evenement met talloze kramen vol zaden, knollen, wortels, fruitbomen en -struiken en tuinboeken.  Dit jaar heeft de zadenmarkt als thema ‘Gezond Groen’ meegekregen. Diverse standhouders bieden zaden van bijzondere groenten aan, maar er zijn ook andere producten te koop. Daarnaast is er een divers programma van lezingen van o.a. hoogleraar en klimaatexpert Pier Vellinga en bodemdeskundige Marc Siepman en zijn er workshops zoals ‘koken op kampvuur’ en ‘wilgentenen vlechten’.

Lezingen

Klimaatverandering en verlies van biodiversiteit zijn bedreigingen voor onze cultuur. We spreken over de energietransitie en over de voedseltransitie, maar er klinkt er veel tegenstrijdigheid. Waar zitten de aanknopingspunten, wat kan ieder van ons doen? Daarover gaat het in het verhaal van klimaatexpert en hoogleraar Pier Vellinga op 9 maart.

Marc Siepman, bodemdeskundige, gaat in het op belang van een gezonde bodem voor gezond voedsel en Lambert Sijens van de Tuinen van Weldadigheid neemt je mee in de wereld van de bijzondere groentes die er op de wereld gegeten worden. Jojanneke Bijkerk van de Cruydt-Hoeck vertelt over het belang van wilde planten voor een bloemrijke toekomst en Ity Busstra van Stichting Springzaad geeft een lezing over hoe je vergroening van speelplekken aan kunt pakken.

Workshops

Voor de praktische mens is er ook genoeg te doen op 9 maart. Zo kun je leren hoe je een poortje vlecht van wilgentenen, hoe je kookt op een kampvuur of kun je de natuur eens op een hele andere manier beleven. Ook wordt een stukje tuin in de belevingstuin van Passiflora onder handen genomen en getransformeerd in een eetbare tuin.

Paneldiscussie

De marktdag wordt afgesloten met een interessante paneldiscussie. Naast Pier Vellinga, Marc Siepman, en voorzitter van het Noordelijk Zadennetwerk Monique Wijn, zullen hierbij ook wethouder Piet de Ruiter van de Gemeente Smallingerland en Leah Groeneweg, wildplukexpert van ‘in het Wilde Weg’, aanschuiven. Zij gaan in op verschillende stellingen rondom Gezond Groen.

Gezond Groen

‘Gezond Groen’ is het thema dat de Zadenmarkt dit jaar heeft meegekregen. De gezondheidsraad stelt dat recreatie in het groen ongelooflijk belangrijk voor de volksgezondheid in Nederland is. Uit onderzoek blijkt dat meer groen in de nabijheid invloed heeft op een betere gezondheid en dat mensen er langer door leven . Dat mensen baat hebben bij een groene werkomgeving beaamt  ook Tijs Venema van Passiflora: “Onze cliënten houden van de rustgevende werkplek en je ziet ze zichtbaar opbloeien van de groene omgeving.”

Met het thema ‘Gezond Groen’ wil het Noordelijk Zadennetwerk ook aandacht vragen voor een gezonde groene aarde waarbij voedsel op verantwoorde manier geteeld wordt wat op zijn beurt effect heeft op de biodiversiteit. Speciale aandacht is er voor lokaal geproduceerd eten; “in het Noorden van Nederland wordt ontzettend veel voedsel verbouwd, maar veel ervan eindigt op de wereldmarkt terwijl er kansen liggen voor lokale vermarkting”, aldus Akkeliene Postema, één van de organisatoren van de Noordelijke Zadenmarkt.

Plasticvrije markt

In aansluiting van het thema Gezond Groen hoort zo weinig mogelijk plastic. De organisatie roept daarom de standhouders en de bezoekers op om eigen tasjes mee te nemen om zo verspilling van plastic te voorkomen.

Noordelijk Zadennetwerk

Zaden zijn de bron van leven en voedsel. Het Noordelijk Zadennetwerk is een netwerk dat het gebruik en behoud van historische en regionale zaden wil stimuleren. Onze voedselzekerheid is in het geding wanneer er een afname is van de diversiteit van soorten en wanneer de vrije toegang tot zaden beperkt wordt. Het netwerk wisselt kennis en zaden uit, daarnaast organiseert het Netwerk jaarlijks de Noordelijke Zadenmarkt die elk jaar in een andere provincie wordt georganiseerd. In 2019 viert het netwerk haar lustrum en is Friesland weer aan beurt.

Gemeente Smallingerland

De gemeente is ook aanwezig op de Noordelijke Zadenmarkt en geeft bezoekers informatie over Operatie Steenbreek, de regentonnen subsidie en de groene daken.

Praktische informatie
De markt is van 11.00 uur tot 17.00 uur en de entree is 1€, de locatie is Kwekerij Passiflora, de Akkers 5, Drachten.

Written by Webmaster