Noortje Guldenaar

Op een werkelijk prachtige, zomers warme zondag in mei, vond de eerste eetbare planten markt van de drie noordelijke provincies plaats. De locatie, het parkeerterrein van de Tuinen van Weldadigheid, was een uitgelezen plek voor deze eerste editie, die georganiseerd werd door het Noordelijk Zadennetwerk en Lambert Sijens van de Tuinen van Weldadigheid.

Een tiental kramen stond gegroepeerd op de met rode steenslag belegde toegang van het terrein. Ook in de winkel stonden tafels volgeladen met informatie, jong plantgoed, honing, zaden en ruilmateriaal. Terwijl de standhouders nog volop bezig waren hun aantrekkelijke en (h)eerlijke planten uit te stallen, kwamen de eerste bezoekers al nieuwsgierig een kijkje nemen. Aangetrokken door de bedrijvigheid en dankzij het mooie weer, liepen er al gauw tientallen mensen langs de kramen. Het vele frisse groen van de planten, kruiden, jonge boompjes en heesters, zag er uitnodigend uit.

In haar openingsspeech heette Monique Wijn, voorzitter van het Noordelijk Zadennetwerk, alle bezoekers en standhouders van harte welkom op deze mooie plek en vertelde waarom deze markt in het leven geroepen was. Vol trots liet ze het net uitgekomen boek : zelf zaden telen, basisboek voor zaadteelt in de moestuin, zien. Wanneer je het Noordelijk Zadennetwerk steunt met een donatie (10,-) en je je als vriend laat inschrijven, krijg je het boek met forse korting.


Hierna vertelde Lambert Sijens het één en ander over het programma, de workshops, de rondleidingen en de lezingen. O.a. waren er workshops over de bodem (Mirjam Weisscher van Velt Emmen), permacultuur (Ruben de Haan, Ruben’s Garden), eetbare wilde planten (Monique Wijn, de Godin, eetbaar landschap) en didgeridoo spelen. Lambert gaf verschillende goed bezochte rondleidingen over zijn prachtige tuinen.

Al snel was het een drukte van belang en was het een komen en gaan van belangstellenden en kopers. De meeste mensen kwamen hoofdzakelijk met één doel, ze wilden informatie, mooi plantgoed voor hun moestuin en onbekende gewassen om mee te experimenteren.
Er waren veel belangstellenden voor de rondleidingen over de Tuinen van Weldadigheid en de lezingen die in de schuur van de boerderij gegeven werden.

Van het begin tot bijna het eind wisten vele bezoekers de markt te vinden en was men enthousiast over het aanbod en het idee achter de markt. Het was voor allen, zowel bezoekers, standhouders als organisatoren, een geslaagde en zeer succesvolle markt. Zeker voor herhaling vatbaar.

Na afloop werden de standhouders getrakteerd op zelfgemaakte aardappel­preisoep met heerlijk vers gebakken brood. En met een voldaan gevoel keerde eenieder terug naar huis.

Written by Webmaster