Het weekeind van 18 maart 2014 was het een drukke feestelijke bedoeling op de Hortus in Haren. Kramen vol met de meest uiteenlopende zadencollecties en presentaties van diverse organisaties. De passie voor zadendiversiteit spatte er van af.
Deze bijeenkomst was hoogst nodig want er staan wederom allemaal hoogst dubieuze Europese wetten op stapel en de diversiteit van zaadgoed en daarmee de stabiliteit van voedsel waren en zijn helaas zeer bedreigd.
<img src=”https://noordelijkzadennetwerk.nl/hortus-haren-350.jpg” alt=”” />
Aan het eind van de dag was er een workshop over het zadennetwerken. Hier hebben we gehoord van prachtige initiatieven zoals It Griêne Nest in Friesland, Arche Noah in Oostenrijk en de Seed Library in Toronto ter inspiratie. Een aantal studenten uit Toronto die Nederland hadden bezocht om hier de zadennetwerken te bestuderen vertelden ons een zeer inspirerend verhaal hoe zij zaden met elkaar deelden gebruik makend van bibliotheken.
Deze workshop is de geboorte van het Noordelijk Zadennetwerk geweest. Er werd in groepjes met elkaar nagedacht over wat we praktisch konden doen ter bescherming van zadendiversiteit. Prachtig hoe vele stukjes op hun plek vielen en enthousiaste mensen elkaar ontmoetten.

Reclaim The Seeds Zadenweekeind. Een prachtige gewoonte om jaarlijks te herhalen.
We hebben nu de mogelijkheid concreet aan de slag te gaan met zadendiversiteit in het noorden van het land.

Er is ook een inspirerend filmpje gemaakt door de Belgische Latijns-Amerika organisatie Noticias.

<iframe src=”http://www.youtube.com/embed/o43zPeOdIdY” width=”560″ height=”315″ frameborder=”0″ allowfullscreen=”allowfullscreen”></iframe>

<a href=”http://www.reclaimtheseeds.nl/”><span style=”text-decoration: underline;”>www.reclaimtheseeds.nl</span></a> <a href=”http://www.grienenest.nl/”><span style=”text-decoration: underline;”>www.grienenest.nl</span></a> <a href=”https://www.arche-noah.at/”><span style=”text-decoration: underline;”>www.arche-noah.at</span></a> <a href=”http://www.torontoseedlibrary.org/”><span style=”text-decoration: underline;”>www.torontoseedlibrary.org</span></a>

Written by Webmaster