fr├╕-popup-10-10_grafik-hvid_baggrund

Denemarken is sinds najaar 2015 het rolmodel voor biodiversiteit vriendelijke zaad marketing wetgeving in de Europese Unie. Ze zetten daarmee druk op alle andere landen binnen de EU die momenteel juist de druk om onze zadenerfgoed te commercialiseren omarmen.

De Deense Seed Savers (Frøsamlerne), De Deense Vereniging voor Practische Ecologie (Landsforeningen Praktisk Økologi) en andere betrokken zaadnetwerken achter de organisatie SEED POPUP 2016 vieren de Deense beslissing om de privatisering van ons zaadgoed erfgoed te verwerpen en de zaden te bevrijden. “Afgelopen jaar hebben we ons geconcentreerd op de Deense zaadwetgeving en na herhaaldelijke verzoeken om de zaden uitwisseling vrij te geven, hebben we eindelijk succes! Nu hebben we een goede basis om te ruilen, de verkopen en zaden uit te wisselen voor burgers, bedrijven en landbouw,’ zegt Signe Voltelen, bestuurslid van de Deense organisatie voor Practische Ecologie.

Onder de nieuwe regels is het mogelijk om niet-commerciele zaden onder heel losse voorwaarden te verhandelen. Dit is een enorme verschuiving vergeleken met tendens van de laatste 30 jaar.

De verhandeling van niet-commerciele zaden wordt niet langer beschouwd als ‘marketing’ en valt daarom niet meer onder de wetgeving van de EU ‘Seed marketing directives’.

De regels zijn bedoeld om simpel te zijn. De Deense regering stelt dat de EU-richtlijnen alleen van toepassing zijn op de vermarkting van plantaardige genetische bronnen, of zaden, met als doel ‘commerciele exploitatie’.

Commerciele exploitatie’ wordt in Denemarken geinterpreteerd als ‘commerciele productie’. Door deze interpretatie worden plantaardige genetische bronnen die niet bedoeld zijn voor commerciele productie, of ‘niet-commerciele zaden’, niet beschouwd als onderdeel van de wetgeving.

De nieuwe wetgeving zet geen beperkingen op zaadhoeveelheden, verpakkingsgrootte, of region van origine.

Er zijn wel beperkingen gelden voor verkopers, met als doel om bedrijven met de intentie om ‘non-commerciele zaden’ grootschalig te gaan verkopen tegen te houden.

Afgelopen jaar, werd een Seed Popup event georganiseerd, om de beperkende wetgeving rond ruilen van zaden in Denemarken ter discussie te stellen. Deze gold voor zowel privé-personen (huis-tuin-en-keuken tuinders) en voor boeren.

De bijeenkomst en de media aandacht brachten het onderwerp in het publieke debat, wat leidde tot een uitnodiging voor de Deense Seed Savers (Frøsamlerne) en de Deense Associatie voor Practische Ecologie (Landsforeningen Praktisk Økologi) om deel te nemen in het vormgeven van een nieuwe zadenwetgeving.

De Deense AgriFish Agency, verschillende landbouworganisaties, de zaadindustrie en betrokken NGO’s werkten samen aan een voorstel voor nieuwe wetgeving om het zadenruilen legaal te maken: van bedrijf naar klant en van klant naar klant, zonder overheidscontrole en zonder boete, zoals vooraf wel het geval was voor de nieuwe wetgeving.

Arche Noah, de grootste Seed Saving organisatie in Europa, beveelt aan dat elk land in de Europese Unie de nieuwe Deense implementatie van zadenwetgeving overneemt.

Om de biodiversiteit van de zaden maximaal te bevorderen, nam de Deense regering 100% van de manouvreerruimte, die binnen de EU-voorschriften mogelijk is.

Wij hopen dat de Nederlandse regering de Deense wetgeving spoedig overneemt!

Written by Webmaster