Europees is een actie begonnen tegen de patenten op bier van Carlsberg en Heineken. Ze hebben samen drie patenten op gerst in de hand. Ze beweren dat gerst en bier hun uitvinding zijn. Zulke patenten bedreigen de vrijheid van consumenten, boeren en bierbrouwers. Ze zijn niet alleen in tegenspraak met de strekking van de Europese wetgeving, ze transformeren ook op onrechtmatige wijze gemeenschappelijk erfrecht om in privebezit.

Het Europese patentbureau (EPA) heeft eind 2016 drie patenten aan de Deense firma Carlsberg en de Nederlandse Heineken afgegeven, die zich uitstrekken van het gerstsoorten uit conventionele teelt en hun verwerking door brouwerijen zowel als het geproduceerde bier.

In een gezamelijke brief vorderen meerdere organisaties dat Carlsberg en Heineken de patenten terugtrekken. Ze verwijten de ondernemingen dat ze het patentrecht misbruiken en tegen de belangen van gebruikers inwerken.

‘Op bier en biergerst mag geen patent gelden. Het kweken van planten en het bierbrouwen behoren tot een honderden jaren oude traditie’, zegt Christopf Then van ‘No patents on Seeds’. ‘Carlsberg moet nu laten zien dat ze simpelweg goed bier brouwen en niet tegen de belangen van consumenten ingaan. Wij accepteren geen patent-monopolies, of ze van Monsanto, van Bayer of van Carlsberg zijn.’

Met 820.000 handtekeningen in heel Europa heeft de champagne ‘geen patent op leven’ een brede ondersteuning in de bevolking.

De brief wordt onderschreven door talrijke boeren- en zadenorganisaties, door milieu-organisaties en bakkers uit Duitsland, Oostenrijk, Portugal, Denemarken, Zwitserland en andere Europese landen.

Twee van de drie patenten baseren zich op toevallige mutaties in het erfgoed van de gerst (EP2384110 en EP2373154). Hun oogst zou vanwege de mutatie bijzonder geschikt zijn voor het bierbrouwen. Het derde patent (EP2575433) berust op een combinatie van deze eigenschappen door verdere veredeling. Elk van deze patenten omvat de planten zelf, oogst, het proces van het bierbrouwen, de producten ervan zoals mout en kruiden zowel als de op deze wijze geproduceerde dranken. Het Europese patentrecht verbiedt patenten op plantensoorten en conventionele veredeling. De EPA, dat aan de toekenning en beoordeling van patenten verdiend, heeft door deze praktijk ervoor gezorgd het Europese verbod betekenisloos wordt.

Het Europese parlement en meerdere Europese regeringen hebben het patentbureau gemaand, om de toekenning van dergelijke patenten te stoppen. Maar tot nu toe is de EPA deze maningen niet nagekomen. Begin November heeft de EU-commissie een verklaring afgelegd, waarmee ze de positie van het Europese parlement ondersteund.

Zolang het problem niet door politieke beslissingen is opgelost, verwachten wij, dat Carlsberg zelf verantwoordelijkheid neemt en deze patenten terugtrekt. Carlsberg beweert, dat ze de gerst daarvoor willen inzetten om bij het bierbrouwen energie te sparen en zo een bijdrage aan de klimaatverandering te doen. Als het werkelijk hun bedoeling is om dit te doen, zou de firma echter geen patent-monopolie op levensmiddelenplanten claimen. ‘Als we het klimaat willen redden, moeten de benodigde hulpbronnen voor iedereen ter beschikking staan’, zegt Iga Niznik van Arche Noah.

 

In januari is tegen 2 van de patenten bezwaar aangetekend door de coalitie van ‘No patents on seeds’. De derde aanklacht volgt in de zomer.

Doel is om Heineken en Carlsberg te bewegen hun patent terug te trekken.

Wat kun je als consument doen:

*Geef een duidelijk signaal af bij de bierinkoop!

*Geef het door en like het bericht op facebook: www.facebook.com/vielfaltstattpatente

 

Contact:
Iga Niznik, Tel: + 43 6509991305,
iga.niznik@arche-noah.at
Christoph Then, No Patents on Seeds!, Tel +49 151 54638040,
info@no-patents-on-seeds.org

Verdere informatie:
De Brief aan Carlsberg:
 http://no-patents-on-seeds.org/en/information/background/no-patents-beer

De uitspraken van de EU-Commissie:
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/DE/TXT/PDF/?uri=CELEX:52016XC1108(01)&from=EN

De Patenten van Carlsberg:
http://no-patents-on-seeds.org/de/information/patente/getraenke-aus-gers…
http://no-patents-on-seeds.org/de/information/patente/gerste-mit-reduzie…
http://no-patents-on-seeds.org/de/information/patente/energie-sparendes-…

 

Andere patent berichten:

Europese unie:

Na de stellingname in November 2016 van de Europese commissie tegen patenten, verklaarde in februari de Europese Raad voor Concurrentie dat planten en dieren, zowel als conventionele teelt en veredelingsmethoden (zoals bijvoorbeeld kruisen) niet patenteerbaar zijn.

Het Europese octrooibureau EPA daarentegen, heeft al 100 patenten toegekend aan conventionele veredelingsgewassen als de bovengenoemde bierpatenten.

Helaas heeft de Europese Unie geen directe invloed op de EPA.

Flavonoltomaat:

Syngenta’s patent op een cruising van wilde tomaat met een gekweekte tomaat heeft 65.000 handtekeningen opgeleverd, een historisch aantal!

Sojabonen:

Monsanto wil in een patentaanvraag honderden DNA-volgordes patenteren, die komen uit de natuurlijke genetische diversiteit van planten uit Azië en Australië. Leden van NGO’s hebben eind 2014 een klacht ingediend, in oktober heeft de hoorzitting plaats.

Written by Webmaster