Food Film Festival met de film ‘Seeds of Time’ van Carey Fowler

Food Film Festival.

seeds-of-time

Sinds vijf jaar wordt er in Amsterdam met steeds groter succes het Food Film Festival gehouden. Vanwege het succes en jubileum is er voor gekozen om dit jaar op 5 verschillende plekken een dergelijk festival te houden met elk een ander thema. Op 16 september was Wageningen aan de beurt met het thema “zaad”. Kort maar krachtig. Er was een marktje met een paar food trucks, een zadenruilstand en nog een paar kraampjes met o.a. streekproducten. Ik stond er ook met mijn pootaardappeltjes en plantknoflookjes en heb volgens mij nog nooit zo’n slechte markt gehad. De omzet was nauwelijks meer dan een tientje. Dus dat kon niet uit. Toch heb ik geen spijt dat ik ben gegaan. Het festival werd gehouden op de campus van de Landbouwuniversiteit. De hoofdonderdelen waren een film met aansluitend een debat. Beiden waren behoorlijk druk bezet met naar schatting zeker 200 mensen, vrijwel allemaal studenten. Dat geeft aan dat het thema onder studenten behoorlijk leeft.

De film was “Seeds of Time” (http://www.seedsoftimemovie.com/) , een indringende documentaire over de Carey Fowler, de initiatiefnemer van de wereldwijde zaadbank op Spitsbergen. De noodzaak van het bewaren van zoveel mogelijk genetische variatie in voedselgewassen stond centraal. Variatie die essentieel is om gewassen weerbaar te houden tegen mogelijke nieuwe ziekten en plagen. Pijnlijk duidelijk werd hoe slecht deze variatie eigenlijk beschermd is. In veel landen zijn geen nationale zaadbanken en als ze er wel zijn hebben ze soms geen goede faciliteiten waardoor zaden op termijn niet meer kiemen. Carey Fowler heeft de wereld een grote dienst bewezen met de zaadbank op Spitsbergen.

Aansluitend was er een debat met de directeur van het Centrum voor Genetische bronnen Nederland (CGN), vertegenwoordigers van Monsanto, Plantum, de Bolster en een filosoof. Het debat vond ik niet zo boeiend. Het was nogal een herhaling van mij bekende zetten. Ik had meer discussie verwacht over bv. het patenteren van planteneigenschappen. De meest interessante vraag kwam eigenlijk van een studente uit de zaal die de kern van de film herhaalde en vroeg hoe de aanwezigen vonden dat daar in de praktijk mee omgegaan moest worden. Aardig feit was dat de man van Monsanto benadrukte dat deze firma niet alleen bezig is met het sleutelen aan genetica maar bv. ook honderden graanrassen in de VS verkoopt die allemaal geschikt zijn voor specifieke omstandigheden. Om 22 uur ben ik weggegaan want ik wilde tegen middernacht toch weer thuis zijn. En dat is gelukt.

Lambert Sijens van De Tuinen Van Weldadigheid http://detuinenvanweldadigheid.nl