Groninger strogele

Naam
Groninger Strogele  

Ouderdom
onbekend

Omschrijving
Deze boon wordt in Groningen gebruikt voor het maken van soep en hummus.

Geschiedenis

De Groninger strogele boon is een landras uit Groningen. Een landras is een gewas dat sterk verbonden is aan een bepaalde regio en dat zich door de jaren heen heeft aangepast aan de groei- of leefomgeving. Het gewas wordt uiteraard door mensen in stand gehouden, maar er vindt geen noemenswaardige selectie plaats. Een landras is dus iets anders dan een ras dat door een kweker ontwikkeld wordt om op de markt te brengen. Daarom is er vaak ook geen exact jaartal aan het ontstaan te koppelen. Het ras duikt voor het eerst op in een rassenlijst uit 1946.

Van oudsher worden de bonen gezaaid op zand- en veengrond. Op de klei groeien ze echter ook prima. De Groninger Strogele is familie van de Friese Woudboon. De bonen zijn iets groter en robuuster dan de Friese variant. Ook zijn ze meer niervormig dan rond. De gele kleur kan bij het ene boontje okerkleurig zijn, bij de ander meer bruin.

De smaak van de Groninger Strogele is vol, de textuur zacht en romig. Omdat de bonen vanwege hun dunne vliesje snel uit elkaar vallen tijdens het koken, zijn ze ideaal voor het maken van soep. Vroeger was de Groninger Strogele dan ook een veelgebruikte boon voor vullende wintersoepen. Inmiddels wordt de boon ook gezien als een goede vervanger van de kikkererwt in bijvoorbeeld hummus en falafel.

Teelt

De Groninger Strogele is een stamboon, dus ondersteuning is niet nodig.

  • Voorzaaien (binnen)
    Zaai de bonen vanaf half april in een P9-potje. Plant ze uit nadat de kans op vorst voorbij is (half mei), op ca. 10 cm van elkaar met een rijafstand van 50 cm.
  • Direct zaaien (buiten)
    Zaai de bonen vanaf eind mei in de volle grond, op 5 cm diep, 10 cm van elkaar met een rijafstand van 50 cm.
  • Oogsten als droogboon (of zaadgoed)
    Laat de bonenplanten in de tuin staan tot de peulen bruin en droog geworden zijn. Oogst de bonen uit de peulen en laat ze nog even nadrogen in huis, tot ze keihard zijn. Doe ze ca. een week in de diepvries om de aanwezigheid van eventuele bonenkevers te elimineren. Laat ze daarna weer ontdooien en opdrogen.  

Zaadgoed

Groninger Strogele bonen zijn verkrijgbaar bij: