De productie, diversiteit en verspreiding van gezonde, veerkrachtige landbouwzaden staat onder druk. Europese regelgeving maakt het steeds moeilijker voor kleine ondernemers en particulieren om zaden te telen en die te verhandelen of te ruilen. De productie en verspreiding van zaadgoed komt steeds meer in handen van grote, internationale organisaties.

Deze ontwikkelingen betekenen dat keuzes over voedsel en landbouw komen te liggen bij een klein aantal bedrijven en organisaties. De grote zaadgoedbedrijven bieden slechts een klein aantal rassen aan, rassen die geschikt zijn voor een grootschalige, gemechaniseerde landbouw en de voedsel-verwerkende industrie. Dit kan ten koste gaan van de veerkracht en diversiteit van de landbouw en onze voedselvoorziening. Kleinere producenten en particulieren raken hun zeggenschap over voedselvoorziening steeds meer kwijt.

Het doel van het Noordelijk Zadennetwerk is het opzetten en onderhouden van een netwerk van zadenuitwisseling in Noord Nederland, waarin een ieder kan participeren. Tevens is dit netwerk een platform voor het bevorderen en de instandhouding van agrodiversiteit, het bevorderen van de rechten van de zaden en de vrijheid van het gebruik.

Het netwerk en de publieksactiviteiten geven oude, bijzondere en lokale soorten weer een plek in de samenleving.

Written by Webmaster

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *