Pastinaak, Pastinaca sativa 

De pastinaak komt oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied. De Romeinen hebben de plant naar Noord-Europa gebracht. Het blijkt dat dit gewas noordelijker grotere wortels heeft. Toen de aardappel nog niet in Europa geïntroduceerd was, was de pastinaak HET zetmeelvoedsel, voor zowel arm als rijk.

De pastinaak is de hele winter in de bermen te oogsten.Pastinaca-sativa

Pastinakenhutspot

De hutspot die traditioneel gegeten wordt bij de herdenking van Leidens Ontzet werd niet met aardappel maar met pastinaak gemaakt. 

pastinakenchips Leuk om met kinderen te maken:

Pastinaak schoonmaken. In schijfjes van ½ cm snijden. Door olijfolie (eventueel met wat zout) halen. 20-25 minuten op de bakplaat in een oven van 160 graden. Uitlekken op keukenpapier. Afkoelen. Klaar. Hieroverheen zout en kruiden naar smaak: paprikapoeder; chilipoeder; Mexicaanse kruiden; kerriepoeder en al wat je lekker lijkt.

Pastinakenzaad:

Ook het zaad kan gebruikt worden als specerij bij suddergerechten en groente-curry’s. Het beste is dan het zaad in een thee-ei te doen, zodat het makkelijk te verwijderen is nadat het zijn smaak afgegeven heeft.

Dorilea Fontville, is plantenkweker en culinair componist. Ze organiseert driegangendiners met bijzondere groenten van het seizoen, wilde planten en bloemen. Daarnaast geeft ze smaakworkshops. ‘Ik ben altijd op zoek naar nieuwe smaken en componeer hiermee gerechten.’ Ze schreef ook diverse boekjes en heeft open rondleidingen op haar kwekerij te Gieterveen. 

Dorilea Fonville van kwekerij De Wederik, http://dewederik.nl/

 

Written by Webmaster