In oktober 2014 was Monique Wijn van De Godin eetbaar landschap in Ierland, voor een internationaal project ‘The Future of Food’. Daar bezochten zij onder andere de Ierse Seed Savers. Hieronder een verslag..

Op de vierde dag van onze reis naar Ierland bezochten we het centrum van de Ierse Seedsavers Association buurt Scariff. Na een korte inleiding en een lekkere lunch werden we rondgeleid door het hele bedrijf. Meer dan 7 hectare. We deden veel indrukken op die ik graag met u wil delen.

 

SONY DSCHet lokale seedsaving verhaal begon 24 jaar geleden, toen Anita Hayes (een Amerikaanse vrouw) originele Ierse rassen bracht .

 

SONY DSC

 

SONY DSC

Later kwamen er veel andere professionals die dit gebied actief waren. Keith Lamb verzameld inheemse appels, terwijl Michael Miklis een collectie van originele graansoorten had. De structuur van de groep en de vereniging werden ontwikkeld door Bridget Carlin. Dankzij haar werk hebben ze nu veel leden in de Ierse Seedsavers Association, die het project financiëel te ondersteunen.

SONY DSCIn de afgelopen twee decennia begon de gemeenschap diverse professionele projecten. Ze hebben een wereldwijd unieke collectie van zelf-stekkende appelbomen. Deze soorten kunnen voortplanten zonder enten. Misschien stamt deze “vaardigheid” rechtstreeks van hun wilde voorouder.

SONY DSC SONY DSC

Naast de hierboven genoemde oorspronkelijke graan collectie hebben ze ook een breed scala aan bonen en speciale koolsoorten. Het meest populaire onderwerp is de aardappel: De geschiedenis van Ierland is nauw verwant aan die van deze plant. Men heeft dan ook de neiging om aardappelen (en zoals verschillende soorten) te eren. Tot slot, ze hebben meer dan 600 soorten groentezaden, 140 variëteiten van vruchten en 25 oude granen.

SONY DSCSONY DSCSONY DSC SONY DSCNaast Naast het tuinieren houden zij zich ook bezighouden met andere activiteiten zoals de bijenteelt, bosbouw, het maken van kaas, enz. Groepen kunnen komen en deel nemen aan evenementen en cursussen. Onderwerpen zijn zeer verschillend: compostering, biologisch tuinieren, planning van boomgaarden of zelfs het opzetten van polytunnels. Dit laatste is extreem belangrijk in Ierland, vanwege de regelmatige regenbuiens en de voortdurende wind.

SONY DSC SONY DSC

SONY DSCAfgezien van de vele plantaardige bedden en de grote boomgaard heeft de boerderij ook vele gebouwen op de plek.Het eerste kleine centrum werd uitgebreid met een café en een bezoekersruimte. Er is een winkel en diverse opslag gebouwen: één voor de aardappelen en andere voor wortels, één voor het drogen van zaden en een koelhuis waar ze de rassen kunnen bewaren.

SONY DSCSONY DSCWaarom dit project zo succesvol is en hoe je zo een initiatief als dit goed beheerdt?
Persoonlijk denk ik dat een van de meest belangrijke factor de professionaliteit is. Er is goed opgeleid personeel op sleutelposities: van de teelt van planten, door middel van de oogst en de verwerking van zaden, tot aan de opslag en documentatie. Alles is in goede handen. Ze werken goed samen met wetenschappelijke Instituten en middelbare scholen.

SONY DSCNiet minder belangrijk is het sociale aspect. Het is goed hoe ze proberen om betrokken mensen er bij te krijgen. Ook jongeren van scholen. Het zou interessant kunnen zijn voor een klas hier te leren. De plek heeft zijn eigen “jongeren-hoek” met een vijver, insecten bijenkorf, compostvat en ook levende gebouwen gemaakt van wilg. Het is ook heel praktisch voor alle leden van de vereniging dat zij rassen die niet verkrijgbaar zijn in normale winkels hier kunnen ontvangen. In ruil voor de jaarlijkse vergoeding krijgen ze 10 verschillende soorten zaden en korting op aanschaf van fruitbomen.

SONY DSC

Het is moeilijk te begrijpen hoe belangrijk het is wat de Ierse Seedsavers (en soortgelijke initiatieven wereldwijd)doen. Door agro-biodiversiteit verspreid over een land en ook in de wereld mogelijk te maken kan onze lange-termijn overleving op aarde mogelijk worden. Niet alleen vanwege de bredere waaier van voedingsstoffen die we krijgen van hen, maar ook vanwege hun vaardigheid om aan de veranderende omgeving aan te passen. Dit lijkt steeds meer actueel te worden deze dagen …

SONY DSC

We worden allemaal beïnvloed door de vragen van de voedselzekerheid, niet alleen degenen die niet genoeg te eten hebben. Het is onze gemeenschappelijke plicht om de diversiteit te behouden! Laten we nu doen wat we kunnen: De een koopt lokaal voedsel op de markt (probeer oude rassen te kiezen), de anderen kunnen verdere stappen zetten en gebruik maken van traditionele zaden in hun tuin. Laten we ons verbinden met lokale initiatieven die werken met originele variëteiten en ondersteuning bieden aan hun activiteiten met onze belangstelling.

 

 

Written by Webmaster