Oldambtster Wierdeboon  

Naam
Oldamb(t)ster Wierdeboon  

Ouderdom
onbekend

Omschrijving
De Oldambtster wierdeboon is een oud landras van een tuinboon, die onlangs vanuit Ierland terug naar Groningen is gekomen.  

Geschiedenis

De Oldambtster wierdeboon is een oud landras van de tuinboon, oorspronkelijk uit de omgeving van het Oldambt in het noordoosten van de provincie Groningen. Een landras is een gewas dat sterk verbonden is aan een bepaalde regio en dat zich door de jaren heen heeft aangepast aan de groei- of leefomgeving. Het gewas wordt wel door mensen in stand gehouden, maar er vindt geen noemenswaardige selectie plaats. Een landras is dus iets anders dan een ras dat door een kweker ontwikkeld wordt om op de markt te brengen. Daarom is er vaak ook geen exact jaartal aan het ontstaan te koppelen.  

De Oldambtster wierdeboon is een tuinboon die goed gedijt op de zware zeeklei, langs de kust. Een wierde is de Groninger benaming voor een terp. Deze boon is in Nederland erg zeldzaam, maar is de afgelopen jaren wel gekweekt in het westen van Ierland. De Oldambtster wierdeboon wordt momenteel opnieuw geïntroduceerd in Groningen. Van oudsher worden ze gebruikt voor het maken van mollebonen: een typisch Groningse snack. Een molleboon is een geroosterde en gezouten tuinboon die vroeger als een soort zoutje werd gegeten.  

Teelt

  • Voorzaaien (binnen)
    Zaai de bonen van half februari tot half maart in een P9-potje. Plant ze uit vanaf begin april.
  • Direct zaaien (buiten)
    Zaai de bonen in oktober in rijen in de volle grond, op 5 cm diep, 20 cm van elkaar met een rijafstand van 60 cm. Zaaien in februari of maart kan ook.
  • Oogsten voor verse consumptie
    Als je in de herfst gezaaid hebt, kun je de bonen in juni al oogsten. Als je ze in het voorjaar gezaaid hebt, kun je ze in hoogzomer oogsten. Oogst de bonen als de peulen mooi groen en nog zacht zijn, en je de bonen duidelijk in de peul kunt voelen.
  • Oogsten voor wintervoorraad of zaadgoed
    Laat de bonen staan tot de peulen zwart en droog geworden zijn. Oogst de bonen en laat ze nog even nadrogen in huis, tot ze keihard zijn. Doe ze ca. een week in de diepvries om de aanwezigheid van eventuele bonenkevers te elimineren. Laat ze daarna weer ontdooien en opdrogen.  

Zaadgoed

De Oldambtster wierdeboon is verkrijgbaar bij: