Zesde editie Noordelijke Zadenmarkt zaterdag in Frederiksoord

Op zaterdag 14 maart organiseert het Noordelijk Zadennetwerk de zesde editie van de Noordelijke Zadenmarkt in Drenthe. Ditmaal vormt de Fruithof in Frederiksoord het decor voor de Noordelijke Zadenmarkt waar talloze kramen worden opgesteld. Daarnaast is er opnieuw een divers programma van lezingen en workshops.

Samen in actie voor biodiversiteit, help mee en vergroen je tuin!

Dit is het thema dat de zadenmarkt dit jaar heeft meegekregen. Uit een groot onderzoek van de Verenigde Naties blijkt dat 12,5% van de dier- en plantsoorten met uitsterven wordt bedreigd. Van 12.00 tot 13.00 uur zal professor Esther Turnhout, hoogleraar aan de Universiteit van Wageningen, de belangrijkste conclusies samenvatten over de omvang, oorzaken, en gevolgen van biodiversiteitsverlies.

Wat kun je zelf doen?

De programmering van de zadenmarkt biedt bezoekers concrete handvaten om biodiversiteitsverlies in de eigen omgeving tegen te gaan. Zo wordt er op de dag uitgelegd wat een bloeiboog precies is, wat het belang van insecten in je tuin zijn, hoe het ontwerp van een voedselbos eruit kan zien en kun je aan de slag met het enten van notenbomen. Op de markt staan ook zo’n 20 lokale standhouders met producten variërend van pootgoed en boeken, tot  bronzen tuingereedschap en veganistische lekkernijen!

Rondleidingen Fruithof Frederiksoord en ‘struunpad’

Vanaf 12 uur vertrekt er op elk heel uur een gratis rondleiding door de Fruithof. De Fruithof is een levend museum met meer dan 800 verschillende historische fruitrassen en heeft daarmee de grootste collectie van Europa. De Fruithof heeft ook een zogenaamd ‘struunpad’ door de tuinen ontwikkeld.Dit pad loopt bijvoorbeeld langs de beestentoren, de klotzbeute, de bijenstal, de perenallee en langs mysterieuze zwarte zakjes. Nieuwsgierig geworden? De struunkaarten, afgestemd op volwassenen of kinderen, zijn te verkrijgen bij de ingang van de Fruithof.

Grijp je kans en kruip in de huid van de gedeputeerde!

Aan het einde van de dag is er de mogelijkheid om je mening te laten horen. Reinder Hoekstra, directeur van de Natuur en Milieufederatie Drenthe, zal vragen voorleggen aan publiek en panelleden. Je krijgt de kans om te zeggen wat jij vindt dat moet gebeuren. Henk Jumelet, gedeputeerde van de Provincie Drenthe, zal vervolgens reageren op de gegeven antwoorden. Dit onderdeel staat gepland van 16.00 uur tot 17.00 uur in het Auditorium van het naastgelegen museum De Proefkolonie.  

Noordelijk Zadennetwerk

Zaden zijn de bron van leven en voedsel. Het Noordelijk Zadennetwerk is een netwerk dat het gebruik en behoud van historische en regionale zaden wil stimuleren. Onze voedselzekerheid is in het geding wanneer er een afname is van de diversiteit van soorten en wanneer de vrije toegang tot zaden beperkt wordt. Het netwerk wisselt kennis en zaden uit, daarnaast organiseert het Netwerk jaarlijks de Noordelijke Zadenmarkt die elk jaar in een andere provincie wordt georganiseerd. In 2020 is Drenthe weer aan de beurt.

Praktische informatie

De markt is van 11.00 uur tot 17.00 uur en de entree is 1 euro. Het adres van de Fruithof is Majoor van Swietenlaan 1a, 8382 CE  Frederiksoord. Een deel van de lezingen vindt plaats in het auditorium van naastgelegen museum De Proefkolonie. Let op: De paneldiscussie is niet in het auditorium zoals vermeld op de flyer, maar in de kas!

Written by Akkeliene