In dit bericht vertellen we je over de standhouders. Check het andere nieuwsbericht voor het programma van lezingen, workshops, doorlopende activiteiten en meer!

Rineke Dijkinga

Rineke Dijkinga geeft lezing en ook is haar team aanwezig met verkoop van zaden en boeken van Rineke. Alle boeken bevatten naast heerlijke en gezonde recepten een schat aan informatie over hoe mooi eten -goede voeding- van invloed is op jouw gezondheid. Elke dag kun je opnieuw kiezen voor waarde op je bord en in je buik. Tevens vind je hier zaden van de Zaderij.

De zaden zijn biologisch en zaadvast. Zaadvast betekent dat bepaalde eigenschappen vastliggen in het ras, generatie op generatie. Zaadvaste groenten hebben een hoge voedingswaarde en dragen optimaal bij aan de biodiversiteit op onze aarde. De Zaderij heeft ruim 30 gepassioneerde telers in Nederland en België die de zaden vermeerderen. 

Over de lezing: Rineke Dijkinga Baas in eigen tuin | op eigen bord | in eigen buik
Vanuit de fundamenten van ons voedsel- en landbouwverleden neemt Rineke je deze lezing mee in het project “Eet het jaarrond van eigen grond” op Heerlijk Westerwolds Land, het belang van zaadvaste rassen en de innige relatie tussen onze eigen gezondheid en die van de bodem. Centraal staat voedsel dat in staat is om ons te voeden in plaats van te vullen. Voedsel dat onze vitaliteit en veerkracht ondersteunt door bijvoorbeeld de grote diversiteit. Authentiek voedsel, uit een gezonde bodem, dat de gezondheid van alles wat leeft respecteert. Eigenlijk zoals voedsel tot zo’n zeventig jaar geleden geteeld, verwerkt, houdbaar gemaakt en gegeten werd: voedsel met een grote meerwaarde voor onze gezondheid, ons welzijn en de biodiversiteit.

De Godin, Eetbaar Landschap

De Godin: kruidentuin en kwekerij van vergeten groenten, eetbare bloemen, bijzondere zaden. Monique Wijn is tevens Voedselbosontwerper, docent en oprichter van het Noordelijk Zadennetwerk.

De Tuinen van Weldadigheid

De Tuinen van Weldadigheid in Veenhuizen kweekt de grootste collectie eetbare gewassen van Nederland. Hieronder zijn heel veel soorten aardappelen, peulvruchten, knofloken, zoete aardappelen en aardperen maar ook vergeten groenten, kruiden, wilde en gecultiveerde bloemen. Alles is biologisch gecertificeerd.

Arborealis

Kwekerij Arborealis biedt een breed, sterk en bijzonder assortiment duurzaam gekweekte (voedselbos!)planten: bomen, heesters, eetbare planten, klimplanten, kruiden en vaste planten.

Gradinka Kruidentuinen

Gradinka Kruidentuinen komt met een aanbod van zeer uiteenlopende zaden: geneeskrachtige kruiden, groenten, verfkruiden, theekruiden, wilde kruiden, eetbare bloemen en kruiden voor permacultuur. Verder ambachtelijk gemaakte kruidenzalf, kruidenzeep, en kruiden-verzorgingsproducten. Allemaal van eigen teelt, volgens het principe van de biologisch-dynamische landbouw.

Landbouwe

Bouwe Ruiter heeft een voorliefde voor oude rassen en gewassen, en hun rijke en unieke smaak. Bouwe ontwikkelt en vermeerdert oude rassen op Smaakboerderij Nieuw Udengast in Bellingwolde (Groningen). Daar begeleid hij ook studenten van MBO Terra. De studenten leren hoe je deze gewassen op biologische wijze kunt telen, en welke (voedsel)producten je ervan kunt maken. Dat combineert hij met zijn rol als teeltontwikkelaar bij de Graanrepubliek. Een zoektocht naar oude graanrassen die meer smaak hebben, en die beter passen bij de bodem en het veranderende klimaat. Tijdens de zadenmarkt kun je in de kraam van Landbouwe diverse zaden van oude rassen en gewassen kopen, en kun je zien en proeven wat je ervan kunt maken.

Vreugdenhil Mooimakers

Vreugdenhil komt (fruit)bomen, struiken, hagen, vaste planten, siergrassen, bloembollen/zaden, inheemse planten en alles voor het voedselbos. Grotendeels van eigen kweek. 

Kwekerij Ninabel

Kwekerij Ninabel is gespecialiseerd in het kweken van drachtplanten. Dit kunnen inheemse planten zijn, maar ook niet- inheemse planten, of cultivars van inheemse planten. Drachtplanten zijn planten die stuifmeel en nectar leveren aan insecten.
Honingbijen, solitaire bijen, hommels, vlinders, zweefvliegen en andere insecten hebben nectar en soms stuifmeel nodig als voedsel.
Solitaire bijen (waartoe ook hommels behoren) en honingbijen, verzamelen stuifmeel voor het voeden van hun larven. Veel solitaire bijen zijn voor hun voortplanting afhankelijk van het stuifmeel van één plantenfamilie en soms zelfs van één specifieke plant.

Velt

Velt (de vereniging voor Ecologische Leven en Tuinieren) is present met een zadenruiltafel en de mooiste tuinboeken!

De Hexenketel 

De Hexenketel maakt jam, sap en azijn van bijzonder fruit en van bloemen, gekweekt op eigen kwekerij.

Stichting Groninger Voedseltuinen

Stichting Groninger Voedseltuinen helpt tuinders, gemeenten en inwoners om in hun wijk, dorp of stad een voedseltuin te realiseren. Zo maken we lokaal geproduceerde groente en fruit vanzelfsprekend en bereikbaar voor iedere Groninger. Daar plukken we zelf én alle generaties na ons, de vruchten van! We gaan voor lekker lokaal voedsel, gezonde Groningse grond en een leefbare toekomst! Op de markt gaan we graag met je in gesprek over het belang van lokaal voedsel, laten we je zien welke voedseltuinen al gerealiseerd zijn en welke andere evenementen we organiseren voor tuinders, burgers en gemeenten. 

Lytse Griens

Microgroentes uit Friesland!

Op en rond het SuikerTerrein

🌱Voor deze editie van de Noordelijke Zadenmarkt strijken we neer bij Terra Suikerterrein. Een inspirerende locatie in een gebied dat volop in beweging is. Naast standhouders van buitenaf, sluiten partijen en studenten die al actief zijn op dit terrein ook aan bij de Zadenmarkt. We stellen ze even aan je voor:

💚 Kom langs bij de Perma Pioneers: “Wij zijn een diverse groep die gezamenlijk werkt aan een ecologisch project onder begeleiding van hovenier en docent Oltman Aukema, met de steun van Terra mbo. Wat kunnen we leren van planten en bomen, van elkaar, van het bodemleven en onze houding tegenover de natuur? Oltman’s gevleugelde uitspraak “Wat heb ik, wat wil ik, wat moet ik” dient als leidraad in ons project. In plaats van enkel te nemen, leren wij als Perma Pioneers hoe je als mens kunt bijdragen aan de natuur of duurzaam met haar kunt omgaan. Gedurende het afgelopen jaar hebben we zaden verzameld, (winter)stekken gemaakt, groentebedden klaargemaakt en zijn we op excursies gegaan, bijvoorbeeld naar Lauwersoog of duurzame telers. We hopen je te zien bij onze kraam, waar we vertellen over ons project en waar je je zelf verzamelde zaden kunt uitwisselen met andere enthousiaste tuiniers. Ook verkopen we hier een aantal van onze stekken, waarmee je ons helpt te investeren in onze duurzame tuin.  Ook organiseren we twee workshops: we leren je hoe je zelf (wilde) kruidenpesto kunt maken of een heerlijke (wilde)theemix samenstelt.”

💡TerraNext biedt in heel Noord-Nederland praktische eigentijdse en compacte opleidingen in de groene sector voor (jong) volwassenen. Tijdens de zadenmarkt kun je kennismaken met hun aanbod; zoals de levende tuin, tijd voor biodiversiteit of de wet natuurbescherming.

🏡Grunndak. Een groen dak: daar heb je inmiddels vast wel van gehoord. Maar wist je dat dat ook lokaal en ecologisch kan? Grunndak ontwikkelt groene daken die bijdragen aan de lokale biodiversiteit! Laat je inspireren voor een groen dak 2.0. 

🏵️Ontdek de symfonie van de biodiversiteit, het geluid en de verhalen van inheemse flora en fauna in Augmented Reality met de planteninstallatie de AR-tuinen van kunstenaar Chantalla Pleiter, die haar atelier op het Suikerterrein heeft!

😍Bij Roeks vind je illustraties met planten en dieren die op de rode lijst staan en dreigen in de vergetelheid te raken. Door ze te zien en te leren kennen hoopt Roek mensen te motiveren deze rariteiten van de natuur een handje te helpen.” Ook verkoopt ze lampjes van gerecycled hout, met losse kaarten, waarin onkruid transformeert tot waardplant.

🥤Koffie, thee en fris wordt tijdens de markt geserveerd uit de MEER Bus Gino. En nu we het toch over de catering hebben: vaste gast van de Noordelijke Zadenmarkt Dhana Chocolade is natuurlijk ook van de partij met haar rauwe bonbons evenals Voux Plantaardig met lekkere taartjes.
@meergroningen@dhanachocolate

En meer:

De meet-o-theek
Wist je dat je het bodemleven kunt horen? Bij de meet-o-theek kun je allerlei meetinstrumenten lenen, van bodemmeters tot wildcamera’s en microscopen. Zo kijk je met een nieuwe blik naar je eigen tuin en omgeving.

De meet-o-theek is een uitleenbibliotheek voor allerlei meetinstrumenten, waarmee je je eigen leefomgeving kunt onderzoeken en zelfs verbeteren. De meet-o-theek is onderdeel van het burgerwetenschapsprogramma CurioUs: een intiatief van Science LinX (Rijksuniversiteit Groningen), Aletta Jacobs School of Public Health en Forum Groningen.

Written by Monique Wijn