
Maak tijd voor biodiversiteit en trap het tuinseizoen af tijdens de achtste editie van de Noordelijke Zadenmarkt. Met ecologische zaden, inheemse planten, handgemaakte waren en volop inspiratie voor moestuintuingroentjes en ervaren tuinders van alle leeftijden!
Van ecologische moestuinzaden, bonen, knollen en stekken van kruiden en (eetbare) inheemse planten, tot wormen voor compost, (eetbare) bloemenmengsels, snuffel tussen natuurboeken, handgemaakte en lokale waren en ruil eigen zaden en stekjes aan de ruiltafel. Behalve de markt is er een divers programma. Jong en oud kan aan de slag voor insecten, inspiratie opdoen bij mini-colleges en onder het genot van een versnapering genieten van theater en muziek.
🌱 Zaden, planten, lokale waren en inspiratie van o.a.:
De Godin – Eetbaar Landschap, De Tuinen van Weldadigheid, De Zaderij – Rineke Dijkinga, De Keukentuin, Gradinka Kruidentuinen, Tuinjoop, PlantMark Dronryp, Wormenkwekerij Wasse, GrunnDak, Kaarsen met Pit, De Hexenketel, De Groene Zon, Stichting Zaadgoed, Meer Bomen Nu, Groei & Bloei Groningen, Odin Foodcoop, Roeks Rariteitenkabinet, KNNV Groningen, Wolwarmte, Land van Ons, ScienceLinX en CurioUs, en de Vleermuiswerkgroep Groningen.
Tuinen van Weldadigheid
Op de Tuinen van Weldadigheid kweken we de grootste collecties aardappelen, knoflook, peulvruchten van Nederland en nog veel meer. We richten ons op bijzondere soorten en rassen en kweken biologisch. Daarnaast zijn wij een zorgboerderij en organiseren we recreatieve en educatieve activiteiten.
De Godin – eetbaar Landschap
De Godin eetbaar landschap biedt een uitgebreide collectie zaadgoed van bijzondere groenten, kruiden, eetbare bloemen en wilde planten, bonen en (pre)historische granen. De zaden komen grotendeels uit een permacultuurtuin en voedselbos, ze worden in polycultuur en meerdere lagen geteeld, de bodem wordt zoveel mogelijk met rust gelaten. De zaden zijn ecologisch geteeld: Er wordt geen kunstmest, of bestrijdingsmiddelen gebruikt. Ik tuinier plantaardig, dit betekend dat geen dierlijke producten gebruikt worden, ook geen dierlijke mest. Als aanvulling wordt compost en soms gesteentenmeel, lavameel of bentoniet gebruikt.
De Zaderij – Rineke Dijkinga
De Zaderij is een zaadbedrijf dat zaden verkoopt die door 50 aan de Zaderij verbonden telers zijn vermeerderd. De groenterassen worden uitgezocht op smaak en voedingskwaliteit. Met de grootste zorg gedorst, zorgvuldig geschoond, op kwaliteit en kiemkracht beoordeeld en uiteindelijk met de hand verpakt. Geen DNA manipulatie en geen technologische ingrepen! De zaden zijn biologisch en zaadvast. Zaadvast betekent dat bepaalde eigenschappen vastliggen in het ras, generatie op generatie. Zaadvaste groenten hebben een hoge voedingswaarde en dragen optimaal bij aan de biodiversiteit op onze aarde.
TuinJoop
Als Tuinjoop probeer ik tuinliefhebbers smakelijk te laten eten uit hun eigen tuin en dan niet alleen groente, maar ook eetbare bloemen en inheemse kruiden. Dit doe ik door informatie te delen op social media en met de verkoop van zaden en boeken.
De Keukentuin
Verkoop van groenteplanten, kruidenplanten bij en vlinderplanten en biologische zaden van De Bolster
GRADINKA Kruidentuinen
GRADINKA Kruidentuinen richt zich op onbewerkte, rasvaste zaden. Zonder keurmerk (zij zijn te duur, wij zijn te kleinschalig) werken we evengoed biologisch dynamisch voor gezonde zaden, met respect voor de bodem, de natuur, de mensen, met liefde geteeld. Ook bieden wij onze kruidenzalven en kruidenzepen aan.
PlantMark Dronryp
Kwekerij van inheemse vaste planten
Wormenkwekerij Wasse
Wormenkwekerij Wasse richt zich op het kweken van wormen voor bodemverbetering, drainage en compostering. De wormen transformeren organisch afval in rijke wormenmest, die de bodemstructuur en de biodiversiteit bevordert. In samenwerking met Franky’s Flora bieden we een gezonde wormencompost. We helpen u graag met veel passie bij het nieuwe tuinieren van de toekomst. Op naar meer biodiversiteit!!
De Hexenketel
De Hexenketel maakt jam, sap, azijn en zeep van bijzonder fruit, kruiden en van bloemen.
Kaarsen met Pit
Ambachtelijk gedompelde bijenwaskaarsen, handgemaakt in Rasquert, met vrij hangende lonten waardoor iedere kaars natuurlijk gevormd wordt en uniek is.
Roeks Rariteiten
Roeks Rariteiten maakt en verkoopt natuurillustraties en producten over lokale flora en fauna. Ook maakten zij de poster voor de Noordelijke Zadenmarkt. Deze is te koop tijdens de markt!
Wolwarmte
Wolwarmte maakt onder ander ‘hooimadammen’ van lokale schapenwol! Wol voelt eerlijk warm en verlaagt de energiekosten. Wat de natuur ons geeft is waardevol en hartverwarmend. Schapenvachten voor kleding, isolatie en grondverbetering in je tuin. Dit allemaal geeft een concrete bijdrage aan het behoud van onze aarde. Er zit veel werk in: sorteren – spoelen – kaarden – spinnen – wassen – breien.
Zonder microplastics, met vacht van Zwartbles en Texelse schapen.
Land van Ons
Land van Ons verkoopt lokale eetwaren en is een coöperatie waar iedereen lid van kan worden. Voor 30 euro p/jr. 20 voor onkosten website/ folders van LvO en 10 voor 1 m2 grond. Je mag meer per jaar betalen en daarmee wordt je eigenaar van meer grond. Van al dat geld koopt LvO percelen grond en verpacht die voor een schappelijke prijs aan bio-boeren of boeren die in de omschakeling naar bio zitten.
De Groene Zon
Kruidenstudiecentrum De Groene Zon houdt eeuwenoude kennis levend over de (genees)kracht van kruiden en ‘onkruiden’. Er worden cursussen, workshops, lezingen en kruidenwandelingen gegeven vanuit bewondering en liefde voor alles wat om ons heen groeit.
Stichting Zaadgoed
Stichting Zaadgoed is opgericht om biologische zaadteelt en veredeling te stimuleren. Dit doet ze onder andere door het ondersteunen van concrete veredelingsactiviteiten voor en door biologische telers en veredelaars. Daarnaast zet de stichting zich in voor het behoud van de diversiteit aan gewassen en rassen in de landbouw.
Grunndak
GrunnDak legt groene daken en groene gevels aan in Stad en Ommeland. We bieden verschillende soorten groene daken aan, bestaande uit sedum, grassen, kruiden en bloemen. We leggen op de Zadenmarkt graag uit wat we doen en hoe wat doen. Zo maken we géén gebruik van standaard groene systemen maar leveren we maatwerk. Ons team bestaat uit een diverse groep Groningers – ieder met een eigen expertise – die met plezier samenwerkt om Groningen zo Grunn mogelijk te maken!
Groei & Bloei
Groei&Bloei is behalve een tijdschrift over (moes) tuinieren ook een vereniging. Er zijn circa 120 verenigingen door Nederland en België en we bestaan langer dan 150 jaar. We hebben recent een 10 puntenplan gelanceerd waarin we handvatten geven aan klimaatvriendelijk tuinieren. We organiseren leuke activiteiten. Belangrijke activiteiten zijn onze Open Tuinen en de lokale stekjes- en zadenmarkten.
Meer Bomen Nu
Meer Bomen Nu oogst zaailingen (= junior boompjes) met vrijwilligers zodat deze geplant kunnen worden op te vergroenen plekken bij particulieren, boeren, voedselbossen, bedrijven, voor het aanleggen van singels, boomwallen, hagen, heggen en natuurlijke erfafscheidingen. Naast oogstdagen organiseert Meer Bomen Nu ook plantdagen en uitdeeldagen alsmede cursusdagen.
De Vleermuiswerkgroep Groningen
Stichting Vleermuiswerkgroep Groningen geeft informatie en advies over vleermuizen, verricht vleermuis inventarisaties en tellingen en geeft lezingen & excursies m.b.t. vleermuizen. Dit alles met het doel om vleermuizen te beschermen! We leggen graag uit hoe nuttig vleermuizen zijn (ze geliefder maken door voorlichting te geven).
KNNV Groningen
De natuurvereniging KNNV richt zich op het samen ontdekken, beleven en beschermen van de natuur. We organiseren we excursies en lezingen in de provincie Groningen en Noord-Drenthe. We hebben een aantal werkgroepen, onder andere een actieve insectenwerkgroep. KNNV is op de markt aanwezig met informatie en boeken?