Zaterdag 9 maart vierde het Noordelijk Zadennetwerk het lustrum van Noordelijke Zadenmarkt plaats, dit werd mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Smallingerland. Een kleine 1000 tuin- en groenliefhebbers verzamelden zich bij kwekerij Passiflora in  Drachten voor een rijke variatie aan zaden, knollen, wortel, fruitbomen en -struiken. Daarnaast was hoogleraar Pier Vellinga aanwezig om te vertellen over klimaatverandering en deel te nemen als panellid, samen met wethouder Piet de Ruiter, Monique Wijn, Marc Siepman en Leah Groeneweg.  

Hoogleraar Pier Vellinga vertelt

Naast de markt konden bezoekers diverse lezingen bijwonen, ook die werden goed bezocht. Zo vertelde klimaatexpert Pier Vellinga over de toename van de gemiddelde wereldtemperatuur sinds 1920 (één graad) en in Nederland (2 graden) en over de stijging van de zeespiegel respectievelijk 3,5 mm wereldwijd en 1,9 mm in Nederland per jaar in de afgelopen 20 jaar. Voedselproductie, verwerking, transport en consumptie zijn tezamen verantwoordelijk voor 20 tot 30 % van alle broeikasgassen en een koe produceert net zoveel broeikasgassen als een gemiddelde auto. “Willen we hier met 10 miljard mensen wonen, dan zullen we ¾ vegetariërs moeten worden.” aldus de hoogleraar.

Marc Siepman: “Heb je een probleem met je bodem, voeg organisch materiaal toe”

De structuur in de bodem is een hele belangrijke eigenschap. De verhoudingen moeten goed zijn, want anders heb je geen gezonde bodem. Bacteriën produceren slijm, tussen de kruimels zit ruimte. In de grote poriën zit lucht en in de kleine poriën zit water. Als er niet genoeg organisch materiaal is, is er niet genoeg ruimte voor water en lucht. Marc Siepman ging tevens in op onze drang naar netheid en dat dat niet altijd goed is voor de bodem: “Blaadjes hebben een hele goede functie, water slaat minder hard neer, bodem bevriest minder snel, er leeft van alles in. Blaadjes laten liggen werkt heel goed, je hebt wel 40 % minder slakken.”

Aanleg eetbare tuin

Ook voor de praktische bezoeker was er veel te doen; zaden ruilen bij de zadenruiltafel, leren koken op kampvuur, of wilgentenen vlechten. In de tuin van Passiflora werd een eetbare voortuin aangelegd; fruitbomen en – struiken leveren de komende jaren hopelijk een goede oogst.

Paneldiscussie

Daarnaast organiseerde het netwerk een afsluitende paneldiscussie. diverse stellingen werden voorgelegd aan een panel met daarin hoogleraar Pier Vellinga, wethouder Piet de Ruiter, Monique Wijn (voorzitter van het Noordelijk Zadennetwerk)., Marc Siepman en Leah Groeneweg.  Onder leiding van discussieleider Akkeliene Postema gingen zij in op diverse stellingen over de toekomst van ons voedselsysteem en het belang van het behoud van zaden.

Written by Webmaster